Forside

Det skjulte

Lørdag den 7. januar kl. 14.00 har Galleri Bagatel i Herstedøster Landsby fernisering på årets første udstilling. Udstillingen er med maleren Anna Strauning og Marianne Sørensen, der udstiller såvel maleri som keramik.
Anna Strauning
Anna Strauning stammer fra Rusland og har her undervist som professor i pædagogik på Moskva Humanistiske Universitet. Desuden afholdte Anna Strauning kreative kurser for børn og voksne og udgav desuden bøger om kreativ undervisning. Det er således den kreative baggrund, der kommer frem på udstillingen i Galleri Bagatel. 
Selv fortæller Anna Strauning: ”Jeg kaster mig gerne ud i det ekspressionistiske, koloristiske og abstrakte. Farverne er mættede og farveglæden intens. Når jeg maler, eksperimenterer jeg indenfor materialer og genrer og blander gerne både maling, collage og tegning med forskellige materialer for at tilføre billedet interessante virkninger. Jeg kalder nogle billeder for “Det skjulte”, da det er meningen, at den, der kigger, skal åbne sit sind og selv se, hvad der skjules for øjnene. Det er nemlig forskelligt, hvad det enkelte sæt øjne ser.”
De fleste af billederne er malet på lærred, mens nogle er på træplader. Billederne har ingen facade, de er usminkede åbne og ærlige, og det giver dem liv. Anna Strauning bruger mange farver og udnytter dem til det yderste for at få dem til at manifestere sig. Farvesammensætningen er vigtig for Anna Strauning, og hun forsøger at opnå balance i sine billeder, så øjet finder ro og glæde. 

I-paradis.-30x20.jpg (58774 byte)

nydelsen.jpg (96233 byte)

Marianne-Sorensen---fugl.jpg (69938 byte)

Marianne-Sorensen.jpg (67467 byte)


Marianne Sørensen

Marianne Sørensen har med succes tidligere udstillet keramik på Galleri Bagatel. Nu vender hun tilbage og har denne gang også malerier med.
Keramikken består på udstillingen af krukker. De er drejet op i stentøjsler – runde, cylindriske, flade. Nogle står solidt, andre løfter sig. 
Dekorationen understreger formen i forsøget på at skabe en harmonisk helhed. Motiverne er abstrakte figurer, stiliserede figurer eller symmetriske mønstre. Den rå ler med chamotte indgår i dekorationen og har stor betydning i det færdige udtryk. 
Krukkerne kan betragtes som en kombination af håndværk og billedkunst. De har en praktisk anvendelsesmulighed, men væsentligst en billedlig fremtrædelsesform.
 
I modsætning til krukkernes stramme former og dekorationer, har Marianne Sørensens malerier et mere diffust udtryk 
Her fortæller Marianne Sørensen: ”Jeg tilstræber umiddelbarhed, og udgangspunktet er leg med farver og komposition. I eksperimentet fremkommer oftest en figur. Den får måske lov at leve sit skjulte liv, eller den bliver hentet frem. Jeg finder inspiration lige omkring mig, men også temaer fra Sydeuropa dukker op. Paletten er væsentligst jordfarver samt sort og hvid.”

Galleri Bagatel, Herstedøstervej 50 i Herstedøster Landsby har åben lørdag og søndag kl. 12-17. Udstillingen løber frem til 5. februar 2012.

Lykken er…

Lørdag den 11. februar 2012 kl. 14.00 har Galleri Bagatel fernisering på sin årlige temaudstilling. 

Denne gang er temaet ”Lykken er…”. Selve temaet er inspireret af den gamle sang med Jørgen Ryg og Preben Kås, hvor de går livets små højdepunkter igennem. Lykken for en lille dreng kan være at kunne køre på cykel, for teenagerne er lykken den første gang de holder en kæreste i hånden. Og i den sidste ende af livsskalaen er lykken at betragte børnebørnene. Lykken har mange facetter.

BILD2000.jpg (61081 byte) BILD2002.jpg (69122 byte) BILD2004.jpg (82656 byte)

Galleri Bagatel har for 7-8 måneder siden inviteret syv malere til at deltage i årets temaudstilling. De ville på den ene side få vide rammer, på den anden side skulle billederne holde sig inden for temaet. Heldigvis sagde alle malerne ja til at deltage i udstillingen, og fra på lørdag kan man så malernes bud på, hvad lykken er for dem. Når man smugkigger på billederne, kan man se, at det kan være et smukt landskab, en relation mellem to personer, en zebra på skøjter(!), to jublende fodboldspillere og meget mere.

BILD2006.jpg (75603 byte) BILD2007.jpg (112278 byte) juni-2010-200.jpg (43917 byte)

Malerne er Helle Damgaard, Berta Bak, Ulla Hansen, Lone Christensen, Anne-Mette Jørgensen, Birthe Lindhardt og Dorte Taxbøl. Alle har de tidligere udstillet på galleriet. Stilmæssigt breder de sig meget. Der er således naturalistisk, naivistisk, toner af surrealisme mv. Samlet vil det give udstillingen et spændende, sjovt og mangesidet præg.

På podierne i galleriet udstiller keramikeren Ebbe Steen Knudsen. Han har også tidligere udstillet i galleriet med sine mange frodige damer. Siden den sidste udstilling for to år siden har Ebbe Steen Knudsen fordybet sig i en række begreber i sproget, som nu kommer til et skulpturelt udtryk. Det kan eksempelvis være ”en krukke”, ”skjul”, symbiose” eller ”drøm”, hvor forholdet mellem det sproglige begreb og figur bliver undersøgt. Mange gamle Albertslundere vil måske også nikke genkendende til navnet Ebbe Steen Knudsen, idet han tidligere har været skoleleder på den nu nedlagte Hyldagerskolen.

Rejser som inspiration

Lørdag den 17. marts kl. 14.00 har Galleri Bagatel fernisering på en udstilling med malerne 
Mogens Høver og Lone Secher Marcussen samt keramikeren Judith Blands.

Mogens-Mover.jpg (115451 byte)

Mogens Høver
Mogens Høver har været maler i en menneskealder, men er ”still going strong.” Det er således 66 år siden Mogens Møver debuterede som maler. Oprindelig er Mogens Møver uddannet litograf, men langsomt tog maleriet mere og mere over. De seneste 21 år har Mogens Møver således været fuldtidsmaler. 
Temamæssigt arbejder Mogens Møver meget i billedserier. Der har således været tale om Tuborg Nord-serien, Guantanamo/Abu Graib-serien, fortolkning af Bertolt Brecht’s ”Svendborg Digte” samt ikke mindst en lang række billeder, hvor inspirationen er hentet via rejser rundt i Europa. Billederne har således et meget naturalistisk udtryk, hvor farverne samtidig bliver lagt på uden de store hæmninger.
Lone Secher Marcussen
Hvor Mogens Høver må siges at tilhøre gruppen af erfarne malere, er udstillingens anden maler Lone Secher Marcussen noget nyere inden for maleriet. Dette er således en af hendes første udstillinger. I lighed med Mogens Møver finder Lone Secher Marcussen også megen af sin inspiration gennem rejseindtryk. Billederne bliver naturalistiske, men samtidig er Lone Secher Marcussen ikke bange for at bruge stærke farver i sine billeder.

Lone-Secher-Marcussen.jpg (56571 byte)

Judith-Blands.jpg (51833 byte)

Judith Blands
På podierne i galleriet udstiller Judith Blands keramik. I øvrigt er der en familiemæssig relation på udstillingen, idet Judith Blands er svigermor til Lone Secher Marcussen.
Judith Blands har haft en mangesidet kunstnerisk tilværelse. Oprindelig har hun arbejdet på Kählers keramiske værksted i Næstved. Keramikken har hele tiden været holdt ved lige, men patchwork, vævning og senest sølvsmedearbejder har også fyldt omkring Judith Blands kunstneriske arbejde. I Judith Blands sølvsmykker indgår der ofte glaseret stentøj.
På udstillingen vil man fortrinsvis se keramiske udtryk fra Judith Blands side. 

Ib Meyer med venner

Lørdag den 21. april 2012 kl. 14.00 har Galleri Bagatel fernisering på en fødselsdagsudstilling med Ib Meyer

BILD2015.jpg (85724 byte) BILD2017.jpg (121268 byte) BILD2014.jpg (103569 byte)

Ib Meyer har flere gange deltaget i såvel gruppeudstillinger som separatudstillinger på Galleri Bagatel. Nu fylder Ib Meyer 75 år den 17. april. Derfor har Galleri Bagatel aftalt med Ib Meyer, at han holder en fødselsdagsudstilling, hvor han samtidig har inviteret fem af sine gode naivistiske malerkolleger til at udstille med sig.
Ib Meyer var 47 år før han debuterede som maler. Det var i det lille Galleri Sankt Gertrud i det indre København, men forinden havde han vist sine værker på Kunstnernes Efterårsudstilling. Ganske vist havde Ib Meyer malet fra han var 17 år, og allerede mens han startede på at sejle på langfart som jungmand. Men at blive kunstner var nu ikke noget, han lagde kurs efter. Efter sin skibsføreruddannelse sejlede Ib Meyer på Grønland. Det var under en af disse ture hans beslutning om at blive billedkunstner på fuld tid modnedes. 
Inden Ib Meyer for alvor kastede sig over maleriet, synes han alligevel, at han ville helgardere sig. Så han tog en lærereksamen på aftenseminarium, så han havde noget at falde tilbage på, hvis maleriet alligevel ikke kunne blive en levevej. Efter et stykke tid som lærer, bad han først om orlov, og siden sagde han helt op for at kunne hellige sig maleriet på heltid. I de første år var det børneårenes og ungdommens oplevelser i Odense, som var hans udgangspunkt. Han malede f.eks. de unge elskende, som lå i græsset ved byens å, eller han malede H.C. Andersens mor, der vaskede sit tøj i den samme å. Senere har han mest malet motiver fra hele verden samlet op fra sine mange rejser. Fra sine rejser har han også gemt minderne om jungler og eksotiske strandpartier. Men også byen optager ham. "En by er altid et godt billede, fordi der er så mange forskellige mennesketyper og situationer på gaden, man kan iagttage. Jeg arbejder også tit med Parisermotiver, hvor gadebilledet altid er broget og afslappet," fortæller han.
Sømanden, der gik i land, har heller aldrig glemt de varme landes herlige negerpiger og gemytlige høvdinge. 

BILD2018.jpg (67635 byte)    BILD2021.jpg (50767 byte)

Vennerne
Ib Meyer har inviteret følgende naivistiske kunstnere til at deltage på udstillingen: Erik Brøndum, Dorte Marcussen, Lone Villaume, Marianne Tümmler og Inge Selmer.
Erik Brøndum fortolker med humoren i centrum hverdagens poesi i glade og morsomme naivistiske billeder i klare rene farver, og for det meste som meget danske motiver. Fortællingen foregår oftest i by- og gadelivet eller i den lysegrønne natur, hvor træer og blomster følges med bakkernes kanter. Men også som lejlighedsbilleder leveres humoristiske genkendelser. Erik Brøndum fortæller helst om livets lyse sider og smukke stunder, men kan også være satirisk og pirke til moral og etik, men på en kærlig måde. Billederne ledsages oftest med små sjove »rimErik« også kaldet "Erik-tioner", nærværende poetiske vers af egen oprindelse.
Dorte Marcussen har de seneste mere end 20 år delt sin tid mellem at bruge sin Landbohøjskoleuddannelse på Videncentret for Landbrug i Skejby og det at være maler. Om Dorte Marcussen er det bl. a. blevet sagt: ”Fortællerglæde i poetisk malerkunst” og ”Det væsentligste ved hendes kunst er, at hun er i besiddelse af en vidunderlig kolorisme og en usædvanlig veludviklet sans for både det kompositoriske og detaljerne.”
Det er også værd at nævne, at Dorte Marcussen er blevet optaget på den censurerede Kunstnernes Forårsudstilling 2012, hvilket er meget bemærkelsesværdigt for en naivistisk kunstner.

Lone Villaume prøver i sine motiver at frembringe en særligt øjebliks stemning. F.eks. en mand der hører musik i sin walkman, mens han venter på toget, og pludselig får musikken ham til at lette fra jorden. Eller det kan bare være en rar følelse, som at sidde på en bænk en sommerdag og klappe en hund. Der er i øvrigt tit en hund med på Lone Villaumes motiver. Den afspejler stemningen i billedet ved at være glad og fri uden halsbånd, lille, tyk, sur eller fjollet klippet.
Marianne Tümmler har på det seneste ofte valgt at male på gamle køkkenlåger. Om baggrunden fortæller Marianne Tümmler, at hun som barn ofte brugte tid på at finde motiver i terrazzogulvet på familiens badeværelse. I stenenes mønstre dukkede figurer op, som forandrede sig til andre motiver alt efter hvilket udsnit af gulvet, hun kikkede på. På samme måde finder hun motiver til sine billeder på gamle køkkenlåger. Hun lader træets årer og rester af gammel maling være med til at bestemme motivet.

Inge Selmer fortæller om sine malerier: ”Når jeg maler, forsvinder jeg ind i min egen farveglade, lille verden, hvor der som regel er fred og ingen fare. Denne indre rejse kan føre mig til en varm, eksotisk skov med dejlige dyr og planter. Jeg kan møde Adam og Eva i Paradisets have - eller jeg kan dumpe ind i en dansk villahave, hvor husfruen er ved at hænge vasketøj op. Kunst er for nogle en skildring af negative emner, som afspejler vores tid og samfund - jo mere lidelse, jo bedre - men tilværelsen rummer dog stadig også positive sider. Jeg ser ingen grund til at dyrke det negative, som vi alle ved eksisterer. Jeg vil beskæftige mig med noget hyggeligt og rart.”

Yderligere en fødselsdag
Som overskriften indikerer, er der tale om mere end Ib Meyers fødselsdag. Galleri Bagatel åbnede nemlig 26. april 2002, hvilket vil sige, at der nu er tale om en 10 års fødselsdag. Fødselsdagen bliver ikke afholdt med de store armbevægelser, men for dog at markere den særlige begivenhed, vil galleriets café i weekenden 28. – 29. april tilbyde kaffe og kage til prisen, som den var for 10 år siden.

Minimaludstilling

Lørdag den 26. maj kl. 14.00 har Galleri Bagatel fernisering på sin årlige Minimaludstilling.
At udstillingen benævnes som minimal skyldes billedernes størrelser. De må nemlig højst være 30 x 30 cm.

BILD2023.jpg (171363 byte) BILD2029.jpg (135743 byte) BILD2031.jpg (172160 byte) BILD2035.jpg (100205 byte)

På udstillingen deltager 35 malere. Med det valgte kriterium omkring størrelsen af billederne er der ikke lagt andre begrænsninger for så vidt angår billedernes temaer. Det betyder da også, at der vil være rigtig mange genrer repræsenteret. Igen i år vil der dog være en lang række repræsentanter fra De Danske Naivister. Deres farverige og humoristiske billeder lyser som sædvanlig op på en udstilling.
Der vil i øvrigt også være abstrakte malere, malere med impressionistisk inspirerede billeder, malere med naturalistiske udtryk mv.
Geografisk breder de deltagende malere sig også. Der er helt naturligt en del lokale kunstnere, men spændet går dog også helt til Hvide Rusland.

Træarbejde
På podierne i galleriet udstiller den lokale trædrejer Flemming Palme. Han kommer med en række skåle, der primært er drejet af robinietræ, kirsebærtræ, ahorn og guldregn, som har stået i Albertslund.
Om sine skåle fortæller Flemming Palme: ” Jeg går på opdagelse i et sådant nyfældet stykke træ, og jeg ser i træet, hvilke muligheder der er for at udforme en skål. Mens skålen drejes, ændrer skålen facon, og den får et ovalt udseende. Når skålen er drejet, kommer så en langsommelig tørringsproces for at undgå, at skålen revner.
Når skålen er tør, pudses den med sandpapir, poleres og overfladebehandles med træolie.
Ingen af mine skåle er derfor ens, og ofte er det træet, der dikterer, hvordan jeg kan udforme skålen. De forskellige træsorters farver, strukturer og barkens udseende gør, at skålene fremstår meget forskellige. Skålene kan bruges til at rumme nødder og frugt eller bare stå til pynt.”

Ferniseringsjazz
I forbindelse med ferniseringen spiller Nina Raaschous Swingkvartet svingende jazz. Stemningen har de foregående år fået et ekstra løft ved den underholdende musik, og man kan forvente, at det vil ske igen i år.

Bagatel åbner sæsonen

Lørdag den 18. august 2012 kl. 14.00 har Galleri Bagatel fernisering på sæsonens første udstilling.
Udstillerne er malerne Eva Elming og Ole Lassen samt keramikeren Marianne Dahl.

Eva Elming

Eva Elmings malerier er på udstillingen bygget over temaet ”Feriestemninger”. Det er fortrinsvis figurative og koloristiske billeder, hvor der er lagt vægt på stemningen i billederne. Selv fortæller Eva Elming: ”Ferie kan være at rejse, at opleve, at være, at sanse. Ferie er ikke nødvendigvis kun glæde og sjov. Uanset hvad vi føler, hvad vi oplever, hvad vi sanser, kan erindringen vækkes til live mange år efter, hvis vi oplever en bestemt duft, ser nogle særlige farver, ser et landskab osv.”

photo.jpg (73853 byte)

Ole-Lassen.jpg (79476 byte)

Ole Lassen

Ole Lassen har flere gange tidligere udstillet på Galleri Bagatel, og vender nu tilbage med en række nye malerier. Oprindelig var Ole Lassens foretrukne motiver hentet i hans rejser rundt om i Europa og Skandinavien, hvor det i særlig grad var landskaberne, der kom på lærredet. 
I de senere år er Ole Lassens stil skiftet lidt. Det er fortsat med akryl og olie, men temaerne er nu mere abstrakte eller nonfigurative. Helt har Ole Lassen dog ikke forladt motiverne himmel, hav, skyer og bjerge, og Provence og Toscana har fortsat en plads i Ole Lassens temaverden.

Marianne Dahl

På podierne i galleriet udstiller keramikeren Marianne Dahl. Også Marianne Dahl har tidligere udstillet på Bagatel, nemlig ved temaudstillingen ”Par på alle måder”, hvor hendes elskende par vakte berettiget opmærksomhed. 
Til udstillingen kommer Marianne Dahl med skulpturer over temaet ”Moder Jord”, som er noget mere abstrakte end hendes tidligere udstillede skulpturer.

Marianne-Dahl.jpg (57554 byte)

Fra porcelæn til lærred

Lørdag den 29. september 2012 kl. 14.00 har Galleri Bagatel fernisering på sin nye udstilling. Udstillerne er maleren Birgit Andersson og Mona Jahn, der udstiller såvel maleri som keramik.

Birgit Andersson
Birgit Andersson har sit kunstneriske udspring i porcelænsmalingen. Her havde Birgit Andersson i mange år sit virke såvel som udøvende porcelænsmaler som underviser i det at male porcelæn. Nu har lærredet afløst porcelænet, og efter en lille tur forbi akvarel har det de seneste ca. 25 år været akryl- og oliemaleriet, der har været Birgit Anderssons foretrukne udtryksmiddel. 
Motiverne har Birgit Andersson hentet ved at lade sig inspirere af naturen. Det kan således være blomsterne, havet ved aftentide eller et smukt landskab. Teknisk benytter Birgit Andersson sig ofte af at lægge lag på lag i sine billeder indtil lige netop den form, som giver energi og glæde, træder frem. Samtidig henter Birgit Andersson også inspiration gennem nøje at betragte det enkelte menneske.

Birgit-Andersson.jpg (136427 byte)

Mona-Jahn.jpg (101590 byte)

Mona-Jahn-2.jpg (56647 byte)

Mona Jahn
Mona Jahn har tidligere udstillet keramik på Galleri Bagatel. Denne gang kommer hun udover keramikken også med nogle af sine spændende malerier. Mona Jahn har været på ganske mange rejser, og det er ofte her hun henter sin inspiration til maleriet. Det kan være en spændende og anderledes farveholdning, et fint lys eller en speciel situation, som så bliver overført til lærredet. Men uanset hvor fascinerende situationen har været bliver alle billederne ”tvistet” i Mona Jahns fantasiverden. For iagttageren bliver oplevelsen af det enkelte maleri ofte en abstrakt form med glidende farveovergange.

Vi er jo alle rundet af fortiden, og her kan man måske også finde kilder til Mona Jahns kreative evner, idet den tidlige familie tæller bl. a. den kongelige marinemaler Victor Quisttorf og den norske digter Bjørnstjerne Bjørnson.

Keramikken fra Mona Jahns hånd er skulpturer, hvor især kvindefigurer går igen. Men der kan også være figurer, hvor hovedrollen er, at de har en grad af humor. Keramikken er ofte rakubrændt, hvor det uforudsigelige farvespil spiller en væsentlig rolle for Mona Jahn.

Juleudstilling

Lørdag den 10. november 2012 kl. 14.00 har Galleri Bagatel fernisering på sin årlige juleudstilling. Her vil der være en lang række kunsthåndværkere repræsenteret samtidig med, at to malere har deres værker hængende på væggene. Kunsthåndværket spænder fra keramik og glas til tekstil og silketørklæder. Samtidig er der også plads til ”julerier” med gode gamle nisser.

Fra Christiania til Bagatel
Den ene af malerne er skotske Denis Campbell Jolly, der med sin udstilling vender tilbage efter en længere pause som maler. I 1970’erne fremstillede Denis Campbell Jolly billeder i et åbent galleri og atelier på Christiania sammen med den ligeledes skotske kunstner John Little. Siden blev kunsten afløst af arbejde på Panum, Københavns Universitet, men efter at have trukket sig tilbage fra det ordinære arbejdsliv har Denis Campbell Jolly igen kastet sig over maleriet. Dette bliver således den første udstilling efter den længere pause. Med sine billeder forsøger Denis Campbell Jolly at skabe drømmelignende effekter ved hjælp af olie og akryl farver. Desuden anvender han også olie farveblyanter, og opnår at skabe et spændende univers.

 Denis-Jolly.jpg (96190 byte) Dennis.cykel.jpg (35014 byte)

Isabeel-Schmidt.jpg (74218 byte)

Storytelling i billeder
Den anden maler på udstillingen er Isabeel Schmidt. Hendes billeder er ofte holdt i et stærkt og kraftigt udtryk med røde, gule, grønne og blå farver. Effekten er meget påtrængende, og ofte efterlades man som beskuer med et indtryk af, at det har man ikke set før. Men samtidig får man også følelsen af, at det er ”glade” billeder, - man bliver glad af at se på dem.
I sin arbejdsproces har Isabeel Schmidt gang i mange billeder samtidig. Ved sin grunding opstår der figurer, som ikke bevidst er arrangeret. Disse figurer danner så udgangspunkt for det videre arbejde. Isabeel Schmidt kan så arbejde skiftevis med de forskellige billeder. Det betyder i den sidste ende, at der kan være en vis sammenhæng i billederne, og at de som regel kan ophænges sammen på en udstilling. På den måde opnår Isabeel Schmidt en slags ”Storytelling”, at hvert maleri har sin historie.
Om sin tilgang til det at være blevet maler, fortæller Isabeel Scmidt: ”Mit sprog er billedsproget. Det tænker jeg kommer sig af, at min jyske familie ikke talte meget, og min tid er gået med at se, og undersøge, hvad jeg så.” Og denne søgen har også resulteret i, at mange af Isabeel Schmidts billeder har et islæt af natur, himmel eller grønne partier.

Galleri Bagatel, Herstedøstervej 50 i Herstedøster Landsby har åben lørdag og søndag kl. 12-17.
Udstillingen løber frem til 23. december.

Forside